流体力学MCQ目标问答第2部分

流体力学MCQ目标问答第2部分

Fluid Mechanics Multiple choice Objective Question useful for technical Aptitude test.


流体力学MCQ:第1部分|第2部分|第3部分|第4部分|第5部分

51. If w is the specific weight of liquid and k the depth of any point from the surface, then pressure intensity at that point will
(a)H
(b) wh
(c)w/h
(d)H/W
(e)H/WH。
Ans: b
52.选择错误的语句
(a) Viscosity of a fluid is that property which determines the amount of its resistance to a shearing force
(b) Viscosity is due primarily to interaction between fluid molecules
(c)Viscosity of liquids decreases with in-crease in temperature
(d) Viscosity of liquids is appreciably affected by change in pressure
(e) Viscosity is expressed as poise, stoke, or saybolt seconds.
Ans: d
53. The units of kinematic viscosity are
(a)元时间每秒
(b) kg sec/metre
(c)newton-sec per metre
(d) newton-sec per metre
(e)以上。
Ans: a
54. The ratio of absolute viscosity to mass density is known as
(a) specific viscosity
(b)粘度指数
(c)运动粘度
(d) coefficient of viscosity
(e) coefficient of compressibility.
Ans: c
55.运动粘度等于
(a) dynamic viscosity/density
(b)动态愿师x密度
(c)density/dynamic viscosity
(d) 1/dynamicviscosity x density
(e)与动态粘度相同。
Ans: a
56.以下哪个是运动粘度的单位
(a) pascal
(b)镇定
(c)stoke
(d) faraday
(e)以上。
Ans: c
运动粘度
运动粘度
57.一维流是一个
(a) is uniform flow
(b)是稳定的均匀流动
(c)takes place in straight lines
(d) involves zero transverse component of flow
(e) takes place in one dimension.
Ans: d
58.酒精用于计量仪,因为
(a)它的蒸气压力低
(b)清晰可见
(c)it has low surface tension
(d)由于低密度,它可以提供更长的色谱柱
(e) is provides suitable meniscus.
Ans: d
59. A pressure of 25 m of head of water is equal to
(a)25 kn/m2
(b) 245 kN/m2
(c)2500 kN/m2
(d)2.5kn/m2
(e) 12.5 kN/m2.
Ans: b
60.海水的特定重量更多是纯水,因为它包含
(a)溶解空气
(b) dissolved salt
(c)suspended matter
(d) all of the above
(e) heavy water.
Ans: d
61.如果850公斤液体占1立方米的体积,则男性0.85代表其
(a)特定重量
(b) specific mass
(c)比重
(d) specific density
(e)以上。
Ans: c
62.液体的自由表面倾向于收缩到最小的可能面积。
(a) surface tension
(b)粘度
(c)friction
(d)凝聚力
(e) adhesion.
Ans: a
63. A bucket of water is hanging from a spring balance. An iron piece is suspended into water without touching sides of来自另一个支持的水桶。春季余额阅读将
(a) increase
(b) decrease
(c)remain same
(d) increase/decrease depending on depth of immersion
(e)不可预测。
Ans: c
64. Falling drops of water become spheres due to the property of
(a) adhesion
(b)凝聚力
(c)surface tension
(d) viscosity
(e) compressibility.
Ans: c
65. A liquid would wet the solid, if adhesion forces as compared to cohesion forces are
(a) less
(b)更多
(c)equal
(d) less at low temperature and more at high temperature
(e)没有这样的标准。
Ans: b
66. If cohesion between molecules of a fluid is greater than adhesion between fluid and glass, then the free level of fluid in a dipped glass tube will be
(a)高于液体表面
(b) the same as the surface of liquid
(c)lower than the surface of liquid
(d)不可预测
(e)以上。
Ans: c
67. The point in the immersed body through which the resultant pressure of the liquid may be taken to act is known as
(a)元中心
(b) center of pressure
(c)center of buoyancy
(d)重心
(e)以上。
Ans: b
68. The total pressure on the surface of a vertical sluice gate 2 m x 1 m with its top 2 m surface being 0.5 m below the water level will be
(a) 500 kg
(b)1000公斤
(c)1500公斤
(d)2000公斤
(e) 4000 kg.
Ans: d
69.浮动体上流体的向上压力等于体内流体的流体重量。这个定义依据
(a)浮力
(b) Equilibrium of a floating body
(c)Archimedes’ principle
(d)伯努利定理
(e) Metacentric principle.
Ans: c
70.流体在浸入体上的向上压力称为
(a) upthrust
(b) buoyancy
(c)center of pressure
(d) all the above are correct
(e)以上都不是正确的。
Ans: b
71. The conditions for the stable equilibrium of a floating body are
(a)元中心应位于重心上方
(b)浮力和重心的中心必须位于同一垂直线上
(c)应形成一对纠正层
(d) all the above are correct
(e) none of the above is correct.
Ans: d
72. Poise is the unit of
(a) surface tension
(b)毛细血管
(c)viscosity
(d)流体中的剪切应力
(e)浮力。
Ans: c
73. Metacentric height is given as the distance between
(a) the center of gravity of the body and the meta center
(b) the center of gravity of the body and the center of buoyancy
(c)the center of gravity of the body and the center of pressure
(d)浮力和元中心
(e)以上。
Ans: a
74. The buoyancy depends on
(a)流离失所的液体
(b)液体的粘度
(c)pressure of the liquid displaced
(d) depth of immersion
(e)以上。
Ans: a
75.被浸没的身体移位的液体体积的重心称为
(a) meta-center
(b) center of pressure
(c)center of buoyancy
(d)重心
(e)以上。
Ans: c
76. A piece of metal of specific gravity 13.6 is placed in mercury of specific gravity 13.6, what fraction of it volume is undermercury?
(a)金属件将简单地漂浮在汞上
(b) the metal piece will be immersed in mercury by half
(c)whole of the metal piece will be immersed with its top surface just at mercury level
(d)金属块将下沉到底部
(e)以上。
Ans: c
77. The angle of contact in case of a liquid depends upon
(a) the nature of the liquid and the solid
(b) the material which exists above the free surface of the liquid
(c)both of die above
(d)以上任何一个
(e)没有死。
Ans: c
78. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to smallest possible area due to the
(a)粘附力
(b) force of cohesion
(c)摩擦力
(d) force of diffusion
(e)没有死。
Ans: b
79. Rain drops are spherical because of
(a) viscosity
(b) air resistance
(c)表面张力
(d)大气压
(e)以上。
Ans: c
80. Surface energy per unit area of a surface is numerically equal to ..
(a) atmospheric pressure
(b) surface tension
(c)force of adhesion
(d)凝聚力
(e)粘度。
Ans: b
81.在20°C的毛细管在1毫米孔的干净玻璃管中上升大约
(a)1mm
(b) 5 mm
(c)10 mm
(d) 20 mm
(e) 30 mm.
Ans: e
82. The difference of pressure between the inside and outside of a liquid drop is
(a)p = Txr
(b)p = t/r
(c)p = T/2r
(d)p = 2T/r
(e)以上。
Ans: d
83.如果液体表面是凸面,则
(a)内聚力的压力可以忽略不计
(b)凝聚力pressure is decreased
(c)cohesion pressure is increased
(d)没有内聚力的压力
(e)以上。
Ans: c
84. To avoid vaporisation in the pipe line, the pipe line over the ridge is laid such that it is not more than
(a)高于液压梯度的2.4 m
(b)高于液压梯度的6.4 m
(c)10.0 m above the hydraulic gradient
(d) 5.0 above the hydraulic gradient
(e)以上。
Ans: b
85.为避免虹吸管流动的中断,提供了空气容器
(a) at the inlet
(b) at the outlet
(c)在山顶上
(d) ay nay point between inlet and outlet
(e)以上。
Ans: c
86.凹面上的蒸气压为
(a)较少的人在平面表面上的蒸气压
(b) equal to the vapour pressure over the plane surface
(c)大于平面表面上的蒸气压
(d)零
(e)以上。
Ans: a
87.液体依靠液体反对其不同层之间的相对运动称为
(a) surface tension
(b) co-efficient of viscosity
(c)viscosity
(d)渗透
(e) cohesion.
Ans: c
88. The process of diffusion of one liquid into the other through a semi-permeable membrane is called
(a) viscosity
(b) osmosis
(c)surface tension
(d)凝聚力
(e) diffusivity.
Ans: b
89.动态或绝对粘度的单位是
(a)元时间每秒
(b)kg sec/米
(c)每米牛顿 - 塞克
(d) newton-sec2 per meter
Ans: c
90. The continuity equation is connected with
(a) viscous/unviscous fluids
(b) compressibility of fluids
(c)conservation of mass
(d) steady/unsteady flow
(e) open channel/pipe flow.
Ans: c
91. The rise or depression of liquid in a tube due to surface tension increase in size of tube will
(a) increase
(b) remain unaffected
(c)may increase or decrease depending on the characteristics of liquid
(d) decrease
(e)不可预测。
Ans: d
92.液体在所有方向上平均透射压力。这是根据
(a) Boyle’s law
(b) Archimedes principle
(c)帕斯卡法律
(d)牛顿的公式
(e) Chezy’s equation.
Ans: c
93.毛细作用是由于
(a) surface tension
(b)液体的内聚力
(c)adhesion of the liquid molecules and the molecules on the surface of a solid
(d) all of the above
(e)以上。
Ans: d
94. Newton’s law of viscosity is a relationship between
(a)角扭曲的剪切应力adjiate
(b)剪切应力和粘度
(c)shear stress, velocity and viscosity
(d)压力,速度和粘度
(e) shear stress, pressure and rate of angular distortion.
Ans: a
95.高度升高的大气压力降低
(a) linearly
(b)首先缓慢,然后陡峭
(c)首先陡峭,然后逐渐
(d)不可预测
(e)以上。
Ans: b
96. Pressure of the order of 10″‘ torr can be measured by
(a)布登管
(b) Pirani Gauge
(c)微型器计
(d)离子量表
(e) McLeod gauge.
Ans: d
97. Operation of McLeod gauge used for low pressure measurement is based on the principle of
(a) gas law
(b)博伊尔定律
(c)查尔定律
(d)帕斯卡定律
(e) McLeod’s law.
Ans: b
98. An odd shaped body weighing 7.5 kg and occupying 0.01 m3 volume will be completely submerged in a fluid having specific gravity of
(a)1
(b) 1.2
(c)0。8
(d) 0.75
(e)1.25。
Ans: d
99. In an isothermal atmosphere, the pressure
(a) decreases linearly with elevation
(b)保持恒定
(c)varies in the same way as the density
(d)随着海拔的指数增长
(e)不可预测。
Ans: c
100. Mercury is often used in barometer because
(a)这是最好的液体
(b) the height of barometer will be less
(c)its vapour pressure is so low that it may be neglected
(d)(b)和(c)
(e) it moves easily.
Ans: d

Sachin Thorat

Sachin is a B-TECH graduate in Mechanical Engineering from a reputed Engineering college. Currently, he is working in the sheet metal industry as a designer. Additionally, he has interested in Product Design, Animation, and Project design. He also likes to write articles related to the mechanical engineering field and tries to motivate other mechanical engineering students by his innovative project ideas, design, models and videos.

Leave a Reply

您的电子邮件地址不会被公开。必需的地方已做标记*

This site uses Akismet to reduce spam.Learn how your comment data is processed

Recent Posts

Baidu